vůně karí, nafty a jasmínu

první setkání s Asií bylo krásný a bolestivý. krásně se mi jedlo (i v nádražnim bistru!), povídalo s místničema a pozorovalo zviřátka. bolestivej byl ovšem teplotní šok, únava a tuny prachu v plicích. to víte, kiki vyrazila na Srí Lanku.

dovolenkový nároky městský holky jsou v Asii zkrátka trochu vošajstlich. tak přinášim pár slov a obrazů, co se kiki osvědčilo anebo taky ne. třeba přijdou vhod dalším z gangu.

s sebou

repelent Autan: se setměnim začnou moskyti kousat jak vzteklí a občas se jim podaří procpat se i pod moskytiéru.

český cukrátka: místniči jsou opravdu milí. povídaj si s váma na ulici, v autobuse, v hotelu, svezou vás a do kapsy vám nacpou zázvorový bonbóny. jen tak. a je škoda, když vy nemáte co dát na oplátku.

offline mapy: dobu dopravy neodhadnete se sebelepší navigací, ale díky maps.me můžete průvodčímu anebo spolucestujícím ukázat místo kam chcete. oni už si to mezi sebou nějak přetlumočí a autobus vás vyhodí v kýžený destinaci. 

šumáky: rychlý cukry, ideálně ionťák, pro doplnění energie. při přesunech se zapotíte, při několikahodinovym stání v dopravnim prostředku vyčerpáte. aspoň na mě toho výkonu bylo v tropech až-až a teď se zpětně za nedodržování pitnýho režimu plísnim. 

vlak vs autobus

turistický nadšení z vlaku nechápu. kdybych mohla, klidně bych ho úplně vynechala. pitoreskní panorámata po cestě z Kandy do Elly skutečně jsou. ale vy je neuvidíte, protože se buď budete mačkat v uličce anebo se obličejem nořit do šátku, abyste unikli zápachu moči ze záchodku za váma. ledaže jste ještě větší plánovací freak než já a stihnete si rezervovat 1. třídu.

naopak autobus mě nadchl už při první jízdě. jo, mačkáte se masakrálně, hází to s váma, prach máte až za ušima a celejch těch pět hodin přemejšlíte, jeslti je lepší pít, a pak se počůrat anebo zemřít na dehydrataci. jenže... tenhle autentickej lokální zážitek je podbarvenej hlasitou hudbou, blikajícím Buddhou, intenzivnim troubením a luxusem toho, že vám řidič zastaví prakticky kdekoli.

takže u mě 0 : 1

kiki nocování

nečekejte žádný baťůžkářský tipy na nocleh za tisíc rupií. jako kiki vyžaduju denně snídani a wifi. takže ubytování jsme řešili pohodlně - den až dva dopředu filtrem (wifi, snídaně, klimatizace) na booking.com. měli jsme tak klid v duši a zároveň možnost v případě změny plánu nocování zrušit bez poplatku.

totální ústřel

Seasons Four (Matara) - jakože cože? hodnocení superb a přitom nás čekal domek na kuří nožce mezi dálnicí, zablešenym dvorkem a bažinou. němocniční prostěradla a zápach naftalínu, kterej se zakous do pyžama a neslezl ani po dvojtym vyprání. laciný zlo.

ňuňuňu

Raveena Guest House (Ella) - luxusní ubytování, nejčistší koupelna a balkón s výhledem na hory. na terásce houpací síť a v noci příjemný teploty.

Pavana Resort (Embilipitiya, kus od Udawalawe Parku) - profesionální a zároveň sluníčkovej recepční. pohodlí na pokoji a mini bazén na zahradě.

Green Hill Cottage (Goyambokka) - chatka v zahradě kombinuje oázu klidu a zoo. stačí v klidu vyčkávat na lehátku a za chvilku kolem začnou lítat ptáci, cupitat pávi, pištět veverky, kuňkat žáby a čas od času majestátně projde varan. 

karí a spol.

pro kikiny dobrá zpráva: můžete jíst všechno všude. stačí si vydezinfikovat ruce a ponořit se s nima do srílanskýho karí, dahlu a samby. je prakticky nemožný si objednat špatně. tak výtečně se můj žaludek neměl ani nepamatuju. 

vegetariánský bistro (Kandy) - za pár korun spousta placek a fenomenální obsluha.

rotti na sto způsobů (Ella) - aspoň zaokrouhleně. ačkoli bistro vypadá na turistickou past (jako všecko v Ella), nebojte se. poměr cena/výkon je vynikající.

žranice v Green Hill Cottage (Goyambokka) - s objednávkou večeře vůbec neváhejte a těšte se na nepřeberný množství karí a dezertů.

a pokud kdekoli v menu narazíte na palačinky s kokosem, dejte si je, klidně rovnou dvakrát! u takovýho sladkýho zázraku nebudete litovat.

zviřátka

jsou všude a ani za ně nemusíte platit safari. 

na střeše pištící palmová veverka, pod židlí fenka unavená oceánem, na balkoně svačící opičák, u jezera divoký krávy s telátkama, v koupelně žabička, nad postelí gekoni, na dvorku či zahradě varan monitor, v potoce slon.

a za závěsem strašně velkej pavouk, kterýho jsme nestihli vyfotit. ale je úplně bez debaty, že šlo o nově objevenou srílanskou tarantuli!

místa

Negombo pláž a rybí trh - zapomeňte na tyrkysový vlny a bílej písek. tady je šedý nebe, vichr a smrad z mrtvejch ryb. místniči se válej oblečený v přílivu (prej neuměj plavat), psi kálej do nekonečnejch lánů sardinek a slunce šajní. okouzující. ale vážně!

Dambulla a přilehlej chrám - městu se vyhněte, žádnej zázrak vás v něm nečeká. zajeďte rovnou k Buddhovi. majestátně vás přivítá.

Sigiriya a Lion Rock - náš nejdražší srílanskej špás, ale nelituju. stačí si ráno přivstat (brány otevíraj v 7, hned pak začíná úřadovat vedro) a na vrcholu masívu vás uchvátí výhled široko-daleko. 

čajový plantáže v Nuwara Eliya a Pedro fabrika - zastávky v mrazivym koutu trochu lituju (kvůli těm 15 stupňům s přeháňkama a spaní v mikinách), ale procházka prázdnejma plantážema, Lovers Leap vodopád a vejlet dodávkou na nejvyšší ostrovní horu se srílanskou familií, tak to se nepoštěstí kdekomu, to je fakt.

Little Adam's Peak - na ranní procházku parkem vážně dobrý. stačí vyšlapat pár schodů a vykoukne dech beroucí scenérie hor, plantáží a smečky psů. 

jezero Chandrika - protože večerní procházky kolem náhodnejch míst jsou stejně nejlepší. temná obloha, divoký krávy, z mešity zní modlitba, kolem projede tuk-tuk a cestou k hotelu vám místniči mávaj z řeky, kde si perou prádlo a mejou záda.

Udawalawe Park safari - turistická záležitost, nepochybně, ale taky rozlehlá krajina a ještě zmuchlaný sloní mládě. prostě paráda.

Goyambokka - vysloveně útulná pláž. jen bacha na proradnej písek ve vlnách. podemele vás o metr i dva.

Mirissa - překvapivě příjemná turistická pláž. a tam vzadu, v zátočině, přátelská rasta parta restaurantu Bay Moon.

a tady, Srí Lanko, díky a čau.